Makiš: Beograd će izgubiti pijaću vodu

Uprkos protestu zainteresovanih građana, predstavnika nevladinih organizacija i politčkih stranaka, juče je u prostorijama Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda održana “tajna javna rasprava” o Nacrtu plana detaljne regulacije Makiškog polja. Kako je navedeno posle rasprave, plan će se vrlo brzo naći pred odbornicima Skupštine grada kako bi bio usvojen. Primedbe onih čiji glas je juče ugušen objašnjavaju zašto je gradska vlast požurila da raspravu održi baš u vreme nepovoljne epidemiološke situacije. 

“Sprečeni smo da prisustvujemo da se istina ne bi čula, vlast se uplašila stručnjaka koji bi odbranili pravo građana na vodoizvorište”, kaže Dejan Jovanović iz inicijative “Bitka za Košutnjak”, koja je juče organizovala protesni skup ispred Sekretarijata za urbanizam.

On smatra da iza namere da se gradi na Makiškom polju stoji mala interesna grupa

“Imam utisak da su ovde neki tajkuni, u sprezi sa nekim političarima, postali neka vrsta duboke države. Nisam siguran da li država ima snage da se odbrani ovde. Ovo što je sigurno – građani su u jednoj koloni, u drugoj koloni su tajkuni, možda njih desetak i političari, njihovi poltroni i to je sve”, rekao je on.

Jovanović nikog nije imenovao, a za sada se kao potencijalni investitor za gradnju na Makiškom polju u javnosti pominjao Bogoljub Kairić i “BK grupa” iz koje je saopšteno da su joj još 2010. godine urbanisti predložili lokaciju “Makiško polje” za izgradnju “Tesla grada”.

Oni čiji se glas na jučerašnjoj javnoj raspravi nije čuo, kao najveći problem za planirane gradnje na Makiškom polju naveli su ugrožavanje ključnih izvorišta za snabdevanje Beograda pijaćom vodom.

SAOPŠTENJE UDRUŽENJA GRAĐANA BITKA ZA KOŠUTNJAK

Juče, 15. decembra 2020., održana je „javna“ rasprava bez prisustva građana.
„Bitka za Košutnjak“ je podnela 108 primedbi u ime građana koji su to zahtevali. Komisija za planove je odbila da nam vrati 99 overenih i zavedenih primeraka.

Sve te overene primedbe su ostale kod njih i na taj način su građani sprečeni da ostvare svoje pravo da kažu šta misle. Policijski kordon nas je sprečio da uđemo u našu gradsku upravu. Pisarnica je zatvorena mesecima i onemogućen je bilo kakav kontakt sa članovima komisije. 
Svih devet naših zahteva je odbijeno pod različitim izgovorima. Ali jedan govori sve …
„interes privatnih vlasnika zemljišta je da mogu grade na vodoizvorištu“.
Takav odgovor su potpisali, zaveli i poslali nam sa zvaničnim pečatom „Grad Beograd“. 
Tajkuni uz pomoć svojih političara hoće da izgrade novi grad u blizini vodozahvata vode za 2 miliona Beograđana.

To Beograd ne može da izdrži 
Građani su imali dodatnu stručnu pomoć i podršku iskrenih organizacija i zajedno su pokušali da uđu na raspravu ali im je to onemogućeno.
To će biti jedan od argumenata zbog kojih je jučerašnja rasprava nelegalana a sve odluke su samim tim nelegitimne.
Savetujemo investitorima da ne prave nikakve aranžmane sa državom, jer će svi ugovori biti poništeni.
„Bitka za Košutnjak“ će u narednom periodu u saradnji sa organizacijama koje su iskrene u borbi i dosledno drže reč započeti sve potrebne procedure za stavljanje van snage svih odluka koje su juče donete.
Ne damo im ni metar !

O autoru

Povezane vesti

No Related Post