Pešaci nisu maratonci

Inicijativa za funkcionalnost i opstanak centra Beograda; Varoš kapija, Obilićev venac i gornji Dorćol su zone intenzivnog stanovanja i kancelarijskog poslovanja, istovremeno i pristupne zone za pešačku zonu Knez Mihajlove. Zatvaranje bočnih i pristupnih ulica opustošuje te krajeve, kao i samu Knez Mihajlovu.

Naša inicijativa je nestranačka, građanska i stručna. Okupljamo ljude koji u centru Beograda žive, posluju, i poseduju nekretnine, kao i sve ljude dobre volje koji vole Beograd. Protiv smo besmislenog širenja pešačke zone na okolne ulice, jer to šteti svim funkcijama gradskog jezgra – stanovanju, poslovanju, trgovini i ugostiteljstvu. Ne borimo se za parking mesta, niti za privilegije, već za razumno, stručno, uobičajeno u Evropi regulisanje pristupa gradskom jezgru. Centar Beograda je već izolovan pešačkom zonom Knez Mihajlove. Svako dalje širenje pešačke zone će centar pretvoriti u napušteni grad, jer je kolovoz neophodan za život i poslovanje.

pešaci nisu maratonci centar beograd saobracaj

Samo zajedno građani Varoš kapije, Obilićevog venca i gornjeg Dorćola mogu u korenu saseći plan širenja pešačke zone, u interesu celog Beograda. Centar Beograda nije srednjovekovna tvrđava Budve, Kotora, Herceg Novog ili Sijene, da primarno živi od turizma i da nije projektovan za vozila. Centar Beograda urbanistički je projektovan krajem 19-og, početkom 20-og veka, kao moderan evropski grad, sa ulicama sa kolovozom – za konjsku zapregu, omraženi automobil sa motorom sa unutrašnjm sagorevanjem, za par godina za, ponovo bezopasni, električni automobil. Moderan grad podrazumeva mobilnost. S kojim pravom neko građanski Beograd vraća u srednji vek?
Centar Beograda preživeo je bombardovanja i rušenja fašizma i komunizma, da bi ga na početku 21. veka opustošio urbanista? Ako su centri Beča, Milana, Minhena, Ciriha, Budimpešte i dalje živi, funkcionalni, ne služe samo turizmu već i stanovanju, poslovanju, trgovini i ugostiteljstvu zajedno, u ravnoteži, sačuvajmo naš Beograd, ne dajmo da ga progutaju prevaziđeni projekti i lične ambicije pojedinih činovnika.

Naše aktivnosti možete pratiti na:

https://www.facebook.com/pesacinisumaratonci

https://www.instagram.com/pesacinisumaratonci/

pesacinisumaratonci@gmail.com