Javni uvidi bez građana su pokušaj tajne pljačke

Javna sednica za projekat izmene PDR – Kosančićev venac:

Gradska uprava koristeći katastrofalnu epidemiološku situaciju i zabranu okupljanja pokušava da organizuje zatvorenu “javnu sednicu” u sali opštine Stari gradčetvrtak 17. decembra u 13h, čime želi da isključi građane iz procesa donošenja odluka, da naprečac i protivzakonito donese odluke od nesagledivih posledica za razvoj grada, na štetu prirodnih i kulturno-istorijskih dobara od izuzetnog značaja.

U ovom trenutku, pored mnogih najavljenih štetnih projekata, kao što je uništavanje vodoizvorišta u Makiškom polju, ugrožen je i Kosančićev venac i zahteva hitnu i snažnu reakciju građana. 

Kosančićev venac predstavlja kuturno-istorijsku ambijentalnu celinu od izuzetnog značaja, a gradska uprava na toj lokaciji planira izgradnju 20.000 kvadrata javnog sadržaja. Ova promena će omogućiti investorsku gradnju na ovom zaštićenom potezu što može uništiti istorijsku i najprepoznatljiviju panoramu starog beogradskog jezgra. 

Zbog velikog broja prigovora građana na predloženu izmenu PDR Kosančićevog venca, javna rasprava je već odložena odlukom grada od 19. avgusta. Međutim, koristeći paravan epidemije sada imamo novi pokušaj da se iza leđa javnosti legalizuje ova štetna promena čime se otvara put za destrukcijom kulturno-istorijskog jezgra Beograda. Danas dok su mnogi zainteresovani građani u izolaciji ili hospitalizovani i nemoguće je održati javnu sednicu bez svih učesnika koji su slali primedbe na ovaj problematičan projekat. 

Zahtevamo otkazivanje svih javnih sednica i obustavljanje svih javnih uvida do okončanja epidemije u Beogradu, bez izuzetka. Građani moraju biti uključeni u donošenje ovih odluka i planiranje grada jer to zakon i podrazumeva. 

Stoga, potpišite i podelite peticiju jer ovo ne sme proći.

https://www.peticije.online/potpii_zaustavimo_sve_sumnjive_gradske_projekte_neplansko_unitavanje_prirode_i_divlju_gradnju_u_beogradu_do_okonanja_pandemije#form

Vidimo se u četvrtak u 13h ispred zgrade Opštine Stari grad, Makedonska 42.

Odbornička grupa SRCE GRADA i Združene inicijative i pokreti

Leave a Reply

Povezane vesti