SPASIMO KOSANČIĆEV VENAC: ZAHTEV ZA ODLAGANJE SEDNICE

Čuveni pejzaž srca Beograda, onaj topli i rustični skyline Kosančićevog venca koji se nalazi na svim fotografijama, bezmalo od kada postoje fotoaparati, može trajno biti uništen pohlepom i tajnim dogovorima ukoliko to ne sprečimo.

Kosančićev venac decenijama nosi epitet zaštićenog kulturnog dobra. Saborna crkva, Konak kneginje Ljubice, ostaci srušene biblioteke 1941, kaldrma, samo su neki od detalja koji podsećaju na istoriju iz 18 veka. Međutim, gradska vlast u najstarijem delu grada, ipak, planira urbanizaciju na mestu istorijskog dragulja Beograda.

„Graditi jednu veliku hotelsku zgradu i stambenu zgradu, za nas to mora da bude jedno zaista skandalozno rešenje i odluka ljudi koji ne vole ovaj grad. Da volimo ovaj grad, mi bismo se brinuli o njegovim vredonstima, o njegovoj zaštićenoj zoni, o onome što čini njegovu prošlost, što čini duh ovoga grada, a ne još jedna komercijalna investicija i urbanistička rešenja koja će nam još udaljiti ono što je naš grad“, poručuje Irina Subotić iz Evrope Nostre – međunarodne organizacije za očuvanje kulturno-istorijskih spomenika.

Uspeli smo da prethodnu javnu raspravu prekinemo, koja je bila organizovana u decembru, na vrhuncu epidemije, čime se pokušalo da javnost bude isključena iz javne rasprave, a sada, kršeći procedure i po hitnom postupku zakazan je nastavak ove šarade dok traju godišnji odmori.

Evidentna je nervoza gradskih čelnika da proguraju što više štetnih i lukrativnih planova do beogradskih izbora, ali ovo im ne smemo dozvoliti.

Pozivamo sve zainteresovane građane da potpišu zahtev (u prilogu) za odlaganjem sednice Komisije za planove Skupštine grada Beograda i vrate na početak procedure gde će profesionalna i stručna udruženja zajedno sa zainteresovanim građanima zajedno pisati plan o zaštiti i razvoju Kosančićevog venca strogo poštujući kulturno-istorijski značaj samog jezgra Beograda.

Preuzmite zhtev, potpišite i podnesite na pisarnicu Gradske uprave Grada Beograda.

Povezane vesti