Svaka kriza rađa svoje profitere. Ipak …

PREKINUTA SEDNICA: Danas smo uspeli da prekinemo “javnu” sednicu na kojoj se pokušalo da se iza ledja gradjana izglasa promena PDR za Kosančićev venac koji bi omogućio investitorsku gradnju i destrukciju ove kulturno-istorijske ambijentalne celine od izuzetnog značaja.

Javna sednica GO Stari Grad na kojoj je trebalo javnosti da bude prikazana maketa novog projekta za preuređenje istorijsko-ambijentalne celine Kosančićev venac prekinuta je danas od strane grupe okupljenih građana. Na ovu akciju pozvali su članovi odborničke grupe Srce grada koji su prethodno pokrenuli i peticiju sa apelom da se hitno obustave svi gradski urbanističko – građevinski projekti do okončanja pandemije. Prema rečima predsednika ove odborničke grupe Đorđa Miketića i jednog od osnivača platformeZdružene inicijative i pokreti  u ovom trenutku je neophodno na svim nivoima zaustaviti bilo kakvo donešenje odluka koje bi po zakonu trebalo da uključuje građane. 

«Danas imamo situaciju da se pod maskom pandemije u nekoliko navrata već pokušava zaobilaženje građana u procesima javnih rasprava. Pre samo dva dana bili smo svedoci slične situacije u slučaju Makiškog polja. Takođe, mi nismo nužno protiv revitalizacije ovog gradskog područja, a još manje protiv projekata koji bi trebalo da doprinesu kulturnoj ponudi Beograda, ali smo snažno protiv toga da se jednog jutra probudimo i vidimo bagere na padini ka Savi, a da mi kao zainteresovani građani ne znamo šta je odlučeno, ko su investitori, koliko će nas takav projekat koštati i da li je zaista taj prostor namenjen svim građanima », istakao je Miketić. 

Podsećamo da je javni uvid za plan detaljne regulacije ovog područja već jednom odložen sredinom avgusta ove godine, takođe uz pritisak javnosti. Građani, nevladine organizacije i mnoga strukovna udruženja ovih dana su u snažnom otporu prema pokušaju vlasti da ipak neke od javnih uvida sprovede i na taj način ipak postavi temelje za neke od budućih projekata koje planira da realizuje. 

Ovim zahtevima pridružila se i odbornička grupa Srce grada pozivajući vlast pre svega na odgovornost prema građanima. 

«Na snazi su vanredne mere epidemiološke zaštite, mnoge državne službe zatvorile su svoja vrata za prijem stranaka a građanima Srbije i Beograda su zabranjeni skupovi što apsolutno onemogućava bilo kakvo učešće građana u cilju zakonskog i nužnog uključivanja u sam tok realizacije ovih projektata. Stoga, ovim apelom opominjemo aktuelnu gradsku ali i republičku upravu da ne pokušava trenutnu alarmantnu situaciju po javno zdravlje iskoristiti kao dimnu zavesu za ubrzanu realizaciju sumnjivih projekata, često i nezakonitih, a koji su svakako u suprotnosti sa javnim interesom ili doneti bez upita javnosti» napisali su u svom saopštenju članovi ove odborničke grupe.

Oni su prilikom prekidanja javne sednice podneli na uvid i preko četiri stotine potpisa pomenute peticije ukazavši na snažnu podršku građana Starog grada.  

O autoru

Leave a Reply

Povezane vesti