Udruženje Topolska

Udruženje građana “Topolska” osnovano je u cilju očuvanja i promovisanja istorije i tradicije Vračara, njegovog arhitektonskog nasleđa i poboljšanja kvaliteta života na teritoriji te centralne beogradske opštine Vračar.

Investitorska urbanizacija koja se brutalno sprovodi više od jedne decenije u Beogradu radikalno ugrožava vredno arhitektonsko nasleđe Vračara i njegovih starih delova, poput Krunskog venca. Istovremeno, ona doprinosi opštem zagušenju Vračara, inače najgušće naseljene beogradske opštine, čija infrastruktura nema kapacitet da podnese dalju investitorsku urbanizaciju. 

Jedan od naših zahteva je usvajanje novog plana detaljne regulacije nekoliko blokova na Vračaru i obustavljanje potvrđivanja urbanističkih projekata, izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola dok se ti blokovi ne stave pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ne usvoji novi plan detaljne regulacije. Zelene površine, parking mesta, prostor i nedovoljna širina trotoara, nedostatak drvoreda i druga infrastrukturna ograničenja ne dozvoljavaju da se nastavi sa navedenom neracionalnom politikom urbanizacije koja očigledno ima u vidu finansijski profit investitora kao jedini parametar.

www.facebook.com/topolskavracar/

topolskaulica@gmail.com