Najava tribine: “Razaranje i okupacija Beograda: kako ga osloboditi?”

Navršava se 80 godina od nacističkog bombardovanja a potom i okupacije Beograda. Taj datum obeležavamo dok ovaj grad živi jednu, rekli bi, novu vrstu okupacije i razaranja: zaposedena obala, luke, aerodrom, autobuska i železnička stanica, privatizovan javni prevoz i simboli grada, varvarska destrukcija kulturno-istorijskog nasleđa, eksploatacija prirodnih resursa i zločin na prirodom, svojevoljno donošenje odluka, kontrolisani mediji, porobljene institucije, organizovane bande a osiromašeni i poniženi građani, dok su uspešni i nagrađeni jedino poslušnici režima.


Upravo zbog toga, relacija: zainteresovani građanin – vlast, najčešće izgleda kao sukob, a ne kao zakonska obaveza i mogućnost zaštite prava, zajedničkog rešavanja problema i odlučivanja.

Manjak političke alternative, rezultovao je da samo u Beogradu, u poslednje dve godine «iznikne» veliki broj neformalnih lokalnih inicijativa s pravom tražeći da učestvuju u donošenju odluka u vezi s urbanističkim, ekološkim, ekonomskim i drugim promenama koje im se dešavaju u neposrednoj okolini. Izvršne vlasti, kao i specijalizovane institucije koje bi takvim pitanjima trebalo i da se bave, su po pravilu zatvorene za bilo kakvu vrstu dijaloga i najčešće rade u apsolutnoj suprotnosti svojoj nameni – rade u interesu koruptivnih namera organizovane grupe pojedinaca, a suprotno javnom interesu koji bi trebalo da brane. 

Stoga, na talasu ideje da male borbe, združene mogu doneti velike promene, neke od tema koje ćemo pokušati da otvorimo tokom razgovora tiču se prednosti i mana formalizacije i institucionalizacije ovih mikroborbi, njihovo trenutno ukrštanje i dometi u odnosu na zvanične gradske ili opštinske politike koje se sprovode. Da li nam “gerilska” borba i protesti ostaju kao jedina opcija ili možemo vratiti ova pitanja u institucije, koje su pobede izvojevane, a gde se podbacilo, koji su dometi ovakvih inicijativa i da li one jedine predstavljaju mogućnost većeg angažmana građanina? Da li predstojeći Beogradski izbori možda nude rešenje za promenu ovakvog neodrživog stanja?

Učesnici:

– Biljana Stojković  – profesorka Biološkog fakulteta i članica SSS

– Dragoljub Bakić – arhitekta, aktivista i počasni predsednik ZIP-a

– Dejan Atanacković – pisac i vizuelni umetnik

– Petar Stanić – ekološki i gradski aktivista 

– Nebojša Zelenović – bivši gradonačelnik Šapca 

Moderira: Đorđe Miketić

6. april 18.30

uz LIVE prenos

https://youtu.be/-3KGurtnZY0

Povezane vesti