PRIVATNI BATINAŠI UZ KONTROLORE U VOZILIMA GSP

Uvodjenje privatnog obezbedjenja u javni prevoz, od strane vlasnika private firme APEX/Kentakart, vlasnika BUSPLUSa, kojima su Goran Vesić, članovi Gradske uprave iz redova SNS-a i njihovi nameštenici u Direkciji za javni prevoz, pre par meseci obnovili štetan ugovor sklopljen 2011, na još 13 godina, bez ikakve opravdanosti i protivno interesima nas gradjana, još jedan je pokazatelj da odbornici SNS-a u Skupštini grada Beograda i nameštenici u gradskim službama ne odustaju od sprovodjenja politike represije i tiranije nad nama gradjanima kojom pokušavaju da zaštite njihove koruptivne ugovore sa privatnim firmama u obavljanju javnih poslova. 

Ovim skandaloznim ugovorom vlasnika private firme o angažovanju privatnog obezbedjenja u javnom prevozu Beograd i Srbija će postati prvi grad i država na svetu čiji su političari dozvolili privatnoj firmi uvodjenje jedne ovako represivne mere. 

Još nismo upoznati sa sadržinom ugovorom vlasnika Busplusa sa firmom za obezbedjenje, ali je moguće da će pripadnicima privatnog obezbedjenja, na osnovu zakonom dozvoljenih ovlašćenja službenicima obezbedjenja, osim provere podataka, biti dozvoljeno zadržavanje, vezivanje korisnika javnog prevoza koji nemaju kartu, upotreba fizičke sile, gasnog spreja, dresiranih pasa i čak oružja.

Pogodjeni ovom merom će prvenstveno biti naši socijalno najugroženiji sugradjani; djaci, student i nezaposleni, koji su skandaloznim tarifnim sistemom  obavezni da plaćaju kartu u javnom prevozu, iako nemaju prihode.
 
Uvodjenje ove represivne mere od strane private firme u jednom od najvažnijih gradskih servisa – javnom prevozu, dodatno će otežati kretanje socijalno najugroženijima i povećati broj automobila na ulicama, koji se od 2011, od uvodjenja Busplusa, drastično povećao zbog enormonog povećanja cene karata , koje su jedne od najskupljih na svetu ako ih uporedimo sa visinom zarada u Srbiji. 

Podsećamo javnost da već 10 godina ukazujemo na činjenicu da uvodjenje private firme za poslove obavljanja naplate karata u javnom prevozu nema nikakvu ekonomsku opravdanost i da sam sistem finansiranja javnog prevoza kroz naplatu karata nema nikakve opravdanosti, jer se od naplate karata finansira samo 30% troškova rada javnog prevoza, dok ostatak od 70% obaezbedjujemo mi gradjani kroz subvencionisanje javnog prevoza iz budžeta grada. 

Takodje podsećamo javnost da je, prateći naša istraživanja i analize, 2014. godine SNS pobedio na izborima uz obećanje da će ukinuti Busplus jer je taj ugovor izuzetno štetan što se i pokazalo kao tačno. 

Podsećamo sugradjane da je naš predlog da javni prevoz postane besplatan za sve korisnike i time slobodan za korišćenje, a ujedno potpuno i stabilno finansiran direktnim uplatama naknade za prevoz poslodavaca u fond za javni prevoz i iz drugih već postojećih izvora, podržao i naš cenjeni ekonomista i profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Savić.

O ovome smo pre par meseci, pre zaključenja novog štetnog ugovora sa Busplusom koji je u vlasništvu APEXa, sada Kentakrta, čiji su vlasnici par dana pre slanja ponude na tender za prodaju i naplatu karata promenili samo ime firme i vlasničku strukturu, pismeno obavestili gradonačelnika Zorana Radojičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, članove SNS-a u Gradskoj upravi i sekretara Sekretarijata za javni prevoz Jovicu Vasiljevića, ali odgovor nikada nismo dobili. 

Novim ugovorom je procenjeno da će vlasnici Busplusa u narednih 13 godina ostvariti prihod od preko 250 miliona evra, a nama Beogradjanima biti naneta indirektna šteta od preko 20 milijardi evra zbog prekomerne upotrebe automobile i svih negativnih posledica koje ta upotreba donosi.  
 

U ime Beogradjana iz svih 17 opština zahtevamo od odbornika skupštine i članova gradske uprave iz redova SNS-a da odmah ukinu ovu represivnu meru vlasnika privatne firme Busplus, momentalno uvedu besplatan javni prevoz za sve djake, studente i nazaposlene, i formiraju zajedničku komisiju sastavljenu od nezavisnih sručnjaka i aktivista za izradu nove strategije finansiranja i modernizacije javnog prevoza.

Inicijativa za slobodan i održiv javni prevoz  

Povezane vesti